Pildīti saldie pipari (parika)
- 15 pipari (paprika) - 800 gr. maltā gaļa - 1paciņa rīsi plēvē - 3 daiviņas ķiploka - 3 sīpoli - sāls un pipari pēc garšas.
Apcepam malto gaļu, sīpolus, izvāram rīsus un visu sajaucam kopā, ar izveidoto masu pildam piparus (papariku). Kārtojam sautēšnas katlā un s...
45 minūtes
Saldā desa.
- 3 ēd.k. piena - 3 ēd.k. kakao pulvera - 2 ēd.k. cukura - 1 paciņa Selgas cepumu - 100 g marmalādes - 5 g sviesta vai margarīna
Sajauc pienu, kakao pulveri un cukuru, vāra uz lēnas uguns līdz biezai masai. Salauzt cepumus un ievietot masā. Pievienot sagrieztu matmalād...
30 minūtes
Rudzu - kviešu sēklu maize.
- 2 glāzes piens (var iztikt ar ūdeni, var jaukt uz pusēm pienu ar ūdeni) - 2 ēdamkarotes cukurs - 4 ēdamkarotes olīveļļa (var citu eļļu) - pa saujiņai saulespuķu sēklu, linsēklu, sezama sēklu - tējkarote ķimenes - 1/2 tējkarote sāls - 1/2 tējkarote malta kardamona - 1 paciņa sausā rauga - rudzu un kviešu milti: 1:1, daudzums - pēc vajadzības.
Sasilda pienu/ūdeni, pienā ielej eļļu, pieber cukuru, sāli. Izmaisa. Pieber sauso raugu, miltus (miltus ber tik, lai mīkla nebūtu ne pārāk s...
Cepelīni.
- 1 kg kartupeļu - vidējs sīpols - 200 g maltās gaļas - 1 ola - sāls - melnie malti pipari - ķimenes - ķiploka daiviņa - šķipsniņa sodas - eļļa apcepšanai
Tīrus kartupeļus sarīvē uz kartupeļu rīves. Notecina lieko sulu. Nostādina to un nolejot šķidrumu, cieti saliek atpakaļ masā. Sarīvē uz tās ...
60 minūtes
Augļu smūtijs.
- 1 šķēle arbūza - 1 banāns - 10 zemenes - kokosriekstu skaidiņas.
Blenderī sakuļ augļus. Lej glāzēs, pārkaisa ar kokosriekstu sēkliņām. No šī daudzuma sanāk 2 porcijas....
3 minūtes
Maijas cepumu mājiņas
- 100 gr saldkrējuma sviests - 2 paciņas cepumi "Selga" - 2 paciņas biezpiens - 100 gr želejas konfektes "Gundega" - 1/2 glāze cukurs
Sviestu izkausē, bet neuzvāra! Izkausētam sviestam pievieno cukuru, maisot izkausē. Kamēr sviesta masa atdziest, želejas konfektes sagri...
Vistas fileja sierā.
- 2 vistas filejas gabali - 2 olas - 50 gr. siera - ķiploka daiviņa - sāls - sausais garšvielu maisījums vistas gaļai bez sāls - malti melnie pipari - eļļa cepšanai - milti panējumam
Vistas fileju nomazgā, nosusina, ieslīpi sagriež, viegli izklapē, apsāla un apber nedaudz ar sausām garšvielām. Ļauj ievilkties 20 min. Sier...
40 minūtes
Medus torte
Mīklai: - 80 gr. sviesta - 1 glāze cukura - 6 ēd.k. medus - 4 olas (dažreiz lieku 5) - 4 glāzes miltu - 1 tējk. sodas Pildijumam: - 1 kg skāba krējuma - 1 glāze cukura (apmēram), var likt vaniļas cukuru
Sviestu, cukuru, medu izkausēju karstā ūdens peldē. Lieku klāt sakultas olas, sodu un miltus. Visu samaisu viendabīgā masā, sanāk tāda k...
Irbītes.
- 0.5 kg liesas cūkgaļas - 200 g maltās gaļas - ola - ķiploks - cūkgaļas sausās garšvielas bez sāls - ķimenes, - šķipstiņa sāls - šķipstiņa sodas - sinepes - eļļa apcepšanai - nedaudz ūdens - saldais krējums - 1 ēd.k. miltu - zaļumi
Cūkgaļu sagriež kā priekš karbonādes. Izklapē, vienu pusi apsāla, nosmērē ar sinepēm un sakultu olu. Malto gaļu samaisa ar pārpalikušo olu, ...
60 minūtes
Ķiplokgurķi.
- 1.5 kg gurķu - 250 g sīpolu - 2 galviņas ķiploku - 1.5 ēd.k. esences - 5 ēd.k. cukura - 2.5 ēd.k. sāls - 1/2 gl eļļas
Visu smalki sagriež, samaisa un tur 12 stundas. Tad pilda izkarsētās burkās aizvāko un tur vēsumā - pagrabā vai ledusskapī. Var...
90 minūtes
Tomāti ar Mozarellas sieru un pesto
- 2 palieli tomāti - 1 Mozarellas siera bumba Pesto mērcei: - 1 liels saišķis ar baziliku - 3 ķiploka daiviņas - 1 ēd.k. ciedru rieksti (var izmantot valriekstus) - 3-4 ēd.k. extra virgine olīveļļas - 3-4 ēd.k rīvēta Parmas siera (var izmantot kādu citu cieto sieru) - sāls
Tomātus un sieru sagriež šķēlēs. Sieru liek virs tomātiem. Uzliek virsū pesto piciņas. Pesto pagatavošana: Bazilika lapiņas un ...
Sēkliņtrifeles.
- 1/2 glāzes sezama sēklu - 1/2 glāzes kakao pulvera, liek pēc garšas, atkarībā no tā, cik ’’šokolādīgu’’ vēlas. - 1/4 glāzes vai vairāk medus- atkarībā no tā, cik saldu grib. - 1/2 glāzes kokosriekstu skaidiņas - 1/2 glāze saulespuķu sēklu - 1/2 glāze samaltu linsēklu - 1/2 glāze rozīnes - pāris pilienu vaniļas ekstrakta - šķipsniņa sāls - ūdens pēc nepieciešamības
Sezama sēklas samaļ pulverī kafijas dzirnaviņās. Ja linsēklas nav jau samaltas, tad samaļ arī tās. Bļodā jauc visas izejvielas. Kārt...
Šokolādes krēms.
Krēmam: - 250 g sk. krējuma - 2 ēd.k. kakao - 2 ēd.k. cukura - 2 ēd.k. ūdens - 1 tēj.k. želantīna - 1 gl ūdens /vārīta istabas temperatūras/ Ķīselim: - 1/2 gl ogu - 3 ēd.k. cukura - 0.5 l ūdens - 1 tēj.k. kartupeļu cietes - sauja saldētu ogu - 2 krustnagliņas
Želantīnu aplej ar glāzi vārīta ūdens un atstāj uz 60 min uzbriest. Kakao samaisa ar cukuru pievieno 2 ēd.k. ūdens un karsē līdz cukurs ir i...
30 minūtes
Tomāti ar sīpoliem
- 3 kg tomāti, - 0.5 kg sīpoli, - 1 glāze cukurs, - 9 tējkarotes sāls, - 2 ēdamkarotes etiķa esence
Tomātus aplej ar vārošu ūdeni, noblanšē, liek katlā, saspaida un vāra 30 minūtes. pievieno sagrieztus sīpolus, vāra 10 minūtes. Pievieno sāl...
50 minūtes
Omlete "Samuraja zobens"
- 2 olas - 4-5 ēdamkarotes piens - tuč tuč sāls - tējkarote eļļas
Sakuļ olas ar pienu, pannu uzkarsē un drusku iesmērē ar eļļu, uzlej uz pannas apmēram 1/3 daļu no olām, cep kamēr savelkas, tad izveidojušos...
Sēņu karbonādes
- lielas bērzlapes - 3 olas - milti
Notīram sēnes. Apvārtam miltos, tad olā, liekam uz sakarsētas pannas un cepam, sāli uzkaisam cepšanās procesā, lai neizdala sulu...
30 minūtes
Cūkgaļas kotletes tumšās ar kabaci
- 1 kg maltas cūkgaļas - 1/2 baltmaize - 1/2 glāze piena - 3 sīpoli - 2 olas - 0,5kg kabacis - sāls un pipari pēc garšas. Svarīgi! Panējumam izmatojam ĪSTU RUDZU RĪVMAIZI no Lāču lielā kukuļa.
Liekam maisīšanas bļodā malto gaļu, apberam ar pipariem, sāli, piesitam olu. Kabaci, sīpolus sasmalcinam blenderī, pievienojam masai, pā...
Kāpostu plācenīši
- 1/2 maza kāposta - 1 sīpols - 2 ēdamkarotes kviešu miltu - 1 ēdamkarote skāba krējuma - muskatrieksts- šķipsna (svaigi rīvēts) - ķimenes- tējkarote - ēdamkarote kapātu seleriju zaļumu - sāls ( var lietot Vegetu) - eļļa cepšanai
Sarīvē kāpostu un sīpolu (izmantoju virtuves kombainu), pievieno visas pārējās satāvdaļas. Sāli pievieno pēc garšas. Veido plācenīšus. <...
RISI - PISI ar ceptu foreli
- 100 gr rīsu(labāk basmatijas) - 1 mazā krūzīte zaļo zirnīšu - 1 neliela forele - 1 ēd.k. milti - 1 ēd.k. eļļas - 1 ēd.k. sviesta - sāls - pipari - 1/2 citrona - majorāns - timiāns
Foreli notīra, sagriež vēlamos gabaliņos, ietrin ar citronu, apbārsta ar sāli, pipariem, apviļā miltos un liek nelielā daudzumā eļļas ceptie...
30 minūtes
Salāti ar bietēm un kāpostiem.
- 1 kg bietes - 1 kg kāposti - 200gr sīpoli - 0,9 l galda etiķis - 200 gr cukurs - 120 gr sāls - 1 l ūdens
Bietes izvāra gatavas (notīra, sagriež salmiņos), kāpostus sagriež vidēji smalki, sīpolus sagriež pusaplīšos. Karstā ūdenī izšķīdina sāli ar...