Izejvielas un to daudzums:
- 100 gr saldkrējuma sviests
- 2 paciņas cepumi "Selga"
- 2 paciņas biezpiens
- 100 gr želejas konfektes "Gundega"
- 1/2 glāze cukurs
Pagatavošanas process:
Sviestu izkausē, bet neuzvāra! Izkausētam sviestam pievieno cukuru, maisot izkausē.
Kamēr sviesta masa atdziest, želejas konfektes sagriež mazos gabaliņos.
Bļodā liek izkausēto sviestu ar cukuru un biezpienu, visu labi izmaisa. Pievieno sagrieztās želejas konfektes un mazliet samaisa.
Masa ir gatava tūlītējai cepumu mājiņu veidošanai.
Veido cepumu mājiņas: cepumus noliek rindā vismaz četrus (tā būs mājiņu apakša, mājiņas veido pa vienai uz priekšu) ar karotīti uzliek biezpiena masu uz apakšējā cepuma, ņem vienu liek kā sānu, tad ar karotīti mazliet uzziež biezpienu uz trešā cepuma un liek kā otru sānu, piespiež tādā veidā panāk, ka mājiņas iekšpuse ir pilnībā aizpildīta (izveidojas trijstūra forma). Veido rindu līdz galam.
Cepumu mājiņas ieliek uz vienu nakti ledusskapī.
Uz svētku galda servējot, tās sagriež katru trīs daļās.
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Svarīgi, pirmkārt, tieši saldkrējuma sviests nevis sviests,
otrkārt, tieši cepumi selga, citi nederēs,
treškārt, griežot želejas konfektes, nazi mitrina ūdenī, jo tā vieglāk sagriezt konfektes,
ceturtkārt, biezpiens no paciņas (vājpiena vai pilnpiena) nevis sveramais.
Masai jāsanāk kā biezpiena masai (ne pārāk biezai un arī ne šķidrai), bet ja tā ir sanākusi pašķidrāka (iespējams, ja par daudz sviesta vai arī biezpiens ir sasulojies bijis, vai arī nebija atdzisis izkausētais sviests), tad var pierīvēt masai klāt tos pašus cepumus tik, lai masa būtu viendabīga.
Želejas konfektes pamatā ir "Gundega"(dzeltenas), jo tas ir arī pamats kopējai mājiņu garšai, bet var izmantot arī "Vijolīte"(sarkanās un zaļās), neizmantot želejas konfektes (citi ražojumi) ar cietām maliņām.
Izmanto t.s. sviesta papīru, uz kura veido mājiņas. Tas ļauj mājiņu rindu pārvietot pēc nepieciešamības pa to (mājiņas var pielipt pie cita un parastais papīrs nederēs).
Cepumu mājiņas tur ledusskapī ne mazāk kā 8 stundas, tad tās ir vislabāk ’uzsūkušās’ (cepums un biezpiens turās kopā, cepums neatdalās).
Sākuma recepti aizguvu skolas gados no mammas paziņas, no tās laika gaitā izveidoju savējo, tāpēc iedevu nosaukumu "Maijas cepumu mājiņas". Parasti veidoju dubultdevu pēc šīs receptes, un tad sanāk ap 26 mājiņām (skat. bildē). Mājiņas sanāk garšīgas, ciemiņiem vienmēr ir garšojušas, pēc tām pat ir bijis pieprasījums draugu un paziņu vidū, neesmu atteikusi arī viņu svētkos tās pagatavot.
Es neiesaku likt ne rozīnes, un arī neapliet ar šokolādi, jo tad tā būs pavisam cita recepte ar citu garšu.
Cepumu mājiņas veido iepriekšējā vakarā, var turēt ledusskapī līdz pat divām dienām (jo ilgāk nesanāks-tās tiks apēstas:)
Lai arī jums izdodas un labi garšo!