Izejvielas un to daudzums:
- 2 glāzes piens (var iztikt ar ūdeni, var jaukt uz pusēm pienu ar ūdeni)
- 2 ēdamkarotes cukurs
- 4 ēdamkarotes olīveļļa (var citu eļļu)
- pa saujiņai saulespuķu sēklu, linsēklu, sezama sēklu
- tējkarote ķimenes
- 1/2 tējkarote sāls
- 1/2 tējkarote malta kardamona
- 1 paciņa sausā rauga
- rudzu un kviešu milti: 1:1, daudzums - pēc vajadzības.
Pagatavošanas process:
Sasilda pienu/ūdeni, pienā ielej eļļu, pieber cukuru, sāli. Izmaisa. Pieber sauso raugu, miltus (miltus ber tik, lai mīkla nebūtu ne pārāk stingra, ne pārāk šķidra, bet vijīga un elastīga; tas ir jājūt pašam, jo miltu daudzums ir atkarīgs no miltu veida, briedīguma), pieber sēklas. Visu sastrādā vijīgā masā (nemaz tik ilgi nav jāmīca).
Mīklu pārklāj ar dvielīti un ļauj uzrūgt. Kad mīkla uzrūgusi, samīca vēlreiz. Sadala 2 daļās un liek ar eļļu ieziestās formās (ideāli piemērotas ir RIMI iepriekšējās akcijas cepamformas), uzraudzē. Kad mīkla uzrūgusi, liek cepeškrāsnī, cep vidējā karstumā, kamēr gatavs ( virspuse brūna, maizē iedurtais skaliņš nepalīp ar mīklu). Pirms cepšanas pārkaisa nedaudz ar miltiem, lai būtu kraukšķīgāka garoziņa. Var pārkaisīt ar sēkliņām.
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Garšīga, veselīga pašcepta maizīte. Bez jebkādiem E.
Lai iegūtu garšīgu mājas maizi, nemaz nav jāpērk dārgās maizes cepamās krāsniņas.
Cepot var palikt apakšā trauku ar ūdeni, lai nepiedeg apakšpuse.