Nevārītas upenes ziemai.
- 2 kg pārlasītu nesaspaidītu, svaigi lasītu upeņu - 1800 gr cukura Tīri ar dzeramo sodu izmazgātas un cepeškrāsnī izkarsētas stikla burciņas. Tīri izmazgāti un ūdenī 5.min. novārīti aizgriežamie burku vāciņi.
Upenes samaļ gaļas mašīnā, liek lielā māla (vai emaljētā) bļodā. Pieber cukuru un ar lielu, līku koka karoti ar roku prātīgi maisa kamēr vis...
60 minūtes
Saldie kabači
- kabacis - 1l ūdens - 2 glāzes cukurs - 2 paciņas vaniļas cukurs - 40 grami citronskābe - citrona šķēle
Kabačus nomizo, izņem mīkstumu, sagriež gabaliņos, burkas apakšā liek citrona škēli pa virsu kabačus. Uzlej vārošu ūdeni, patur10-15min., ūd...
30 minūtes
Kreptīgie gurķi
- 2 kg gurķu - 200 gr. Spilvas mārrutku - 0.5 kg cukura - 5 ēd.k. sāls - 200 gr. ūdens - 300 gr. 9% galda etiķa
Nemizotus gurķus sagriež šķēlēs. Samaisa garšvielas, pielej ūdeni, vēl samaisa, visā ber sagrieztos gurķus. 24 stundas tur vēsumā. Pilda bur...
30 minūtes
Saulītes gurķu salātiņi
- gurķi - 5 kg - tomātu mērce - 0,5 l - cukurs - 200 gr - augu eļļa - 200 gr - etiķis 9% - 200 gr - sāls - 2 ēd. karotes - ķiploki - 200 gr
Visu sagriež un vāra un kad sāk vārīties, tad kopš tā brīža ne ilgāk par 7 min....
30 minūtes
Kabači ziemai.
- 4 kg kabači - 3 gab. sīpoli - 1 ķiploks - etiķis 9% 200 gr. - eļļa 200 gr. - 3 ēd. k cukura - 3 ēd.k. sāls
Kabačus sagriež kubiņos ( ja miza nav pacieta, tad nav obligāti mizot), ķiplokus smalki sakapā, smalki sagriež sīpolus. Traukā visas sastāvd...
Svaigu gurķu salāti
- 800 gr. gurķu - 200 gr. sīpolu - 1,5-2 ēd.k. sāls - 1 ēd.k. cukurs - 2-3 ēd.k. 9% etiķa - 5-10 ēd.k. augu eļļa - 1 ēd.k. diļļu
Var piepildīt 0.7 l vai 1 l burku. Nepāraugušus gurķus nomazgā, sagriež šķēlītēs, tāpat sagriež sīpolus. Visu kopā ar garšvielām sajauc liel...
240 minūtes
Mammas marinētie gurķi
- 4 trīslitru burkas - gurķi - tik cik salien tajās burkās, apmēram 6 kg - ķiploks, apmēram 2 daiviņas uz burku - dillles - upeņu lapas - kiršu lapas - aveņu lapas - mārutka sakne un ari lapa - 1-2 lapiņas bazilika (uz vienu burku) - 12-16 mazi tomāti, pa 3-4 uz katru burku - kādi 10 melnie pipari un 1 lauru lapa katrā burkā Marināde: - litrs ūdens - 2 ēdamkarotes sāls - 1 ēdamkarote cukura - 1 ēdamkarote etiķa esences Vienai burkai vajag apmēram 1,5 l marinādes.
Gurķus nomazgā un dažas stundas pamērcē aukstā udenī, nogiež galiņus un pamīšus ar lapām kārto burkās, aplej ar karstu marinādi, burkas liek...
Dārzeņu mikslis
~ 2kg dārzeņu - nelieli cukini, tomāti, gurķi, kāposti, paprika, ķiploki, violetie sīpoli, plūmes. Marinādei: - 1 litrs ūdens - 1 glāze cukura - 1 glāze 9% etiķa - 4 ēdamkarotes sāls - malti pipari
Izejvielu daudzus norādīts 3 litru burkai. Proporcijas nav būtiskas, var salikt visu, kas ir. Sagriežu dārzeņus. Cukini 1-2 cm gabalos, gurķ...
120 minūtes
Ērkšķogas ziemai
- ērkšķogas - cukurs pēc garšas
Gatavas vai pusgatavas ogas notīra no kātiņiem un ziediņiem, samaļ un sajauc ar cukuru pēc garšas, liek trauciņos un sasaldē, ziemā ļoooti a...
Marinēti puķkāposti ar burkāniem
- puķkāposti - burkāni - garšvielas Marinādei: - 1 l ūdens - 2 ēd.k. sāls - 1 cukurs - 3 ēd.k. etiķis 9% vai 1 ēd.k. esence
Puķkāpostus sadala daiviņās, burkānus sagriež ripās, kārto izkarsētās burkās, ieber garšvielas. Uzvāra marinādi, salej sapildītajās burkās, ...
Pupiņas ar dārzeņiem
- 1 kg nevārītas pupiņas - 3 kg ļoti gatavi tomāti - 2 kg burkāni - 2 kg sīpoli - 10 gab. paprika - 0.5 l eļļa - 200 gr. cukurs - 2 ēd.k. sāls - pipari, lauru lapas
Pupiņas uz nakti iemērc ūdenī, izmērcētas vāra līdz pusgatavībai, nolej ūdeni, tad pievieno smalki sagrieztu papriku, sīpolus, tomātus, ripi...
Plūmju - šokolāde
- 3 kg sarkano plūmju - 1 kg cukurs - 1 paciņa sviests - 100 gr. kakao pulvera
Plūmēm izņem kauliņus, samaļ, vāra 40 minūtes. Aptuveni 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno sviestu un kakao. Karstu pilda burkās un ...
Gurķi ripiņās
- 2.5 kg gurķu - 2-3 daiviņas ķiploku uz burku - melnie pipari 5 graudiņi uz burku Marinādei: - 2 l ūdens - 2 gl. 9% etiķis - 2 gl. cukurs - 4 ēd.k. sāls (bez kaudzes) - 7 ēd.k. eļļa
Gurķus sagriež ripiņās, kārto burkās, katrā burkā iemet piparus un ķiplokus, pārlej ar karstu marinādi, aizvāko, sasedz segās līdz atdziest....
Borščs ziemai
- 3 kg galda bietes - 3 kg tomāti vai 1.5 litri tomātu mērce - 2 kg paprika - 2 kg burkāni - 1 kg sīpoli - 0.5 l eļļa - etiķis - pēc garšas - sāls, pipari, ķiploku sāls, lauru lapas - var pievienot arī kāpostus
Visu apcep eļļā, sautē 15 minūtes, tad pievieno garšvielas (piparus, lauru lapas, sāls) un turpina sautēt aptuveni vienu stundu. Aptuveni 20...
Marinēti gurķi ar tomātiem.
- gurķi - tomāti - dilles, mārutku lapas, upeņu lapas, ķiploki, pipari, utt., ja zaļumi nav, tad var izmantot sauso maisījumu marinēšanai Marinādei: - 1 l ūdens - 2 ēd.k. sāls - 1 cukurs - 3 ēd.k. etiķis 9% vai 1 ēd.k. esence
Saliek burkās garšvielas, zaļumus, gurķus, tomātus. Uzvāra marinādi, salej sapildītajās burkās, aizvāko, apgriež otrādi, sasedz un atstāj ka...
Kabaču ievārījums ar piparmētrām
- 1 kg kabaču (mizoti, bez sēklotnes) - 330 gr. ievārījuma cukurs "1+3" - 2 citroni - 150 ml ūdens - 2 piparmētru zariņi
Katlā ielej ūdeni, ieber kubiciņos sagrieztus kabačus, ieber cukuru, sagrieztus citronus un liek vārīties. Vāra ik pa laikam apmaisot, kad m...
Marinētas bietes
- galda bietes Marinādei: - 2 litri ūdens - 250 gr. cukurs - 2 ēd.k. sāls - 8 melnie pipari - 2 lauru lapas - 10 ēd.k. 9% etiķa
Vārītas bietes sarīvē vai sagriež kubiciņos, pilda burkās, pārlej ar karstu marinādi, aizvāko, ietin segā un atstāj kamēr atdziest.
Kāpostu salāti
- kāposti - burkāni - pipari Marinādei: - 1 litrs ūdens - 1 ēd.k. cukurs - 2 ēd.k. sāls - 1 ēd.k. etiķa esence
Kāpostus smalki sagriež, pievieno sarīvētus burkānus, samaisa un saber burkās (var pievienot arī papriku), katrā burkā iemet pa dažiem pipar...
Tomāti želejā
- tomāti - sīpoli - sv.kāposti - želantīns - lauru lapas - pipari Marinādei: - 1 litrs ūdens - 1 ēd.k. cukurs - 2 ēd.k. sāls - 1 ēd.k. etiķa esence
Kārto burciņās tomātus sagrieztus, ja nelieli - veselus, sīpolu gredzenus un nedaudz svaigu kāpostu. Katrā burkā iemet pa lauru lapai un daž...
Baltkrievijas kabači
- 6-7 kg kabači Marinādei: - 0.5 l burciņa Spilves tomātu mērce - 1 litrs ūdens - 200 gr. cukurs - 200 gr. 9% etiķis - 2 ēd.k. sāls - 0.2 l. eļļa
Kabačus griež ripās, ja kabači lieli, tad mizo un izņem sēklas. Pagatavo marinādi, visu uzvāra. Verdošā marinādē ieber kabačus uz 1 - 2 minū...