Ievārījuma kēkss
- 1 glāze skāba ievārījuma - 1 glāze cukura - 1 glāze skāba krējuma - 2 glāzes miltu - 2 olas - 1 ēdamkarote dzeramās sodas - šķipsniņa sāls - pūdercukurs
Sodu iemaisa ievārījumā un uz pusstundu ieliek ledusskapī. Olas sakuļ ar cukuru, miltiem, pievieno skābu krējumu un ievārījumu no l...
80 minutos
Ievas biezpiena torte
- 5 paciņas Selgas cepumu - 4 paciņas biezpiena - 0.5 litri saldā krējuma - 3 ēd.k. cukura - 1 paciņa marmelādes konfekšu Gundega (var arī Vizbulīte) - 1 glāze piena - augļi, rieksti, konfektes garnēšanai pēc izvēles
Ņem biezpienu, labāk paciņas, tad nav jamaļ, sagriež marmelādes konfektes un ber pie biezpiena, putukrējumu saputo ar aptuveni 3.ēd.k. cukur...
30 minutos
Vistas filejas plācenīši
- 3 lielas vistas filejas - 1/3 daļa paciņas majonēze - 2 karotes mannas - 1 ola - sāls, garšvielas
Loti smalki sagriež vistas fileju. Pievieno majonēzi, mannu, olu . Rūpīgi samaisa... atstāj, lai 10 minūtes vismaz pastāv. Sāli un garšv...
30 minutos
Pildītais puķkāposts jeb "Puķkāposts vācu gaumē"
- ņem vidēji lielu puķkāpostu - 2 vidējus sīpolus - apmēram 400gr. maltas gaļas - 1 ola - dažādas garšvielas pēc pašu ieskatiem - 100 gr. rīvētu sieru, kas labi kūst.
1. Puķkāpostu veselu vāra aptuveni 10 minūtēs sālītā ūdenī (jāskatās lai nav pārāk ciets un arī nejūk lauka). Izņem un noliek uz caurdura at...
Mammas marinētie gurķi
- 4 trīslitru burkas - gurķi - tik cik salien tajās burkās, apmēram 6 kg - ķiploks, apmēram 2 daiviņas uz burku - dillles - upeņu lapas - kiršu lapas - aveņu lapas - mārutka sakne un ari lapa - 1-2 lapiņas bazilika (uz vienu burku) - 12-16 mazi tomāti, pa 3-4 uz katru burku - kādi 10 melnie pipari un 1 lauru lapa katrā burkā Marināde: - litrs ūdens - 2 ēdamkarotes sāls - 1 ēdamkarote cukura - 1 ēdamkarote etiķa esences Vienai burkai vajag apmēram 1,5 l marinādes.
Gurķus nomazgā un dažas stundas pamērcē aukstā udenī, nogiež galiņus un pamīšus ar lapām kārto burkās, aplej ar karstu marinādi, burkas liek...
Dārzeņu mikslis
~ 2kg dārzeņu - nelieli cukini, tomāti, gurķi, kāposti, paprika, ķiploki, violetie sīpoli, plūmes. Marinādei: - 1 litrs ūdens - 1 glāze cukura - 1 glāze 9% etiķa - 4 ēdamkarotes sāls - malti pipari
Izejvielu daudzus norādīts 3 litru burkai. Proporcijas nav būtiskas, var salikt visu, kas ir. Sagriežu dārzeņus. Cukini 1-2 cm gabalos, gurķ...
120 minutos
Gardā cepamgaļa
- svaigs šķiņķa gabals 2 kg - paprika 2 gb - sīpoli 3 gb - mazie tomātiņi 0,5 kg - cauraudzis kūpinājums 0,5 kg - citronpipari, sāls, garšaugi, eļļa
Svaigu gaļu griež palielos gabalos, sprauž uz iesma, pamīšus ar šķēlēs sagrieztu papriku, sīpolu, kūpinājumu, veseliem tomātiņiem. Cep uz gr...
Žāvētu plūmju vai svaigu cidoniju liķieris
- 2 l degvīna, agrāk izmantoju mājās ražotu - 0,7 kg žāvētas plūmes vai sagrieztas gatavas cidonijas - cukurs pēc vēlmes
Visu saliek 3l burkā, aizvāko ar plastmasas vāku un tur 3 nedēļas, reizi pa reizei saskalojot, pēc tam izkāš....
Melleņu - Jogurta kūka
- 3 pac. Selgas šokolādes cepumi - 1 pac. sviests - 50 gr. grauzdētu lobītu saulespuķu sēkliņu - 1 l melleņu jogurta - 100 gr. svaigu melleņu - 2 paciņas želatīna
Sagatavo želatīnu. Formas dibenā ieber mellenes. Sajauc želatīnu ar nelielu daudzumu karsta ūdens, kas iekrāsots ar melleņu sulu, uzlej ogām...
Biezpiena kūka.
Biskvītam: - 4 olas - 200 g cukura - 150 g miltu - 2 ēd.k. silta ūdens - 1 ēd.k. cepamā pulvera - 1/2 paciņas vanilīna cukura Krēms: - 250 g biezpiena - 150 g cukura - 2 tēj.k. želantīna - 200 ml vārīta ūdens - 1 paciņa vaniļas cukura - 2 olu dzeltenumi - 500 g svaiga krējuma - 1/2 citrona sulas un miziņa Rotāšanai krāsaina marmelāde vai cukuroti augļi.
Želantīnu aplej ar vārītu istabas temperatūras ūdeni un liek briedināt. Biskvīts. Olu dzeltenumus saputo ar 2/3 cukura un vanilīncukura....
Gardais kefīrs
- glāze Tibetas piena sēnes kefīra (var parasto) - viens banāns - saujiņa svaigu ogu (zemenes, avenes, upenes, mellenes)
Visu sablenderē, ielej smukā glāzē ......
3 minutos
Tunča - šampiņjonu salāti
- 1 bundža tuncis - 1 bundža kukurūza - 1 bundža šampiņjoni - 1 bundža olīves pildītas ar papriku - 1 neliels sīpols (ja negaršo, var nelikt) - 4 ēd.k. majonēze - 1 ēd.k. kečups
Ļoti smalki sagriež sīpolu, pievieno visas sastāvdaļas, samaisa un salāti gatavi....
10 minutos
Tunča – dārzeņu salāti
- 2 vidēji lieli vārīti kartupeļi - ½ sīpols - 1 tomāts - 1 vārīta ola - 1 bundža konservēts tuncis - 1 bundža konservēta kukurūza - majonēze - kečups - sāls, pipari
Sagriež sīpolu, tomātu, olu, kartupeļus, saber visas sastāvdaļas bļodā un pārlej ar mērci kas pagatavota no 2/3 majonēzes un 1/3 kečupa, mēr...
30 minutos
Ātrā vistas kāja
- 2 vistas kājas - 1 glāze ūdens - 1 glāze baltvīna etiķis ar ķiploku - 3 karotes raudene – jeb oregano - sāls, pipari
Vistas kājas ieliek katlā, ielej ūdeni, etiķi, ieber oregano, sāli, piparus. Uzliek katlam vāku un vāra 5 minūtes, tad izņem no katla, notec...
20 minutos
Makaroni ar dārzeņiem.
- 250 gr. svaigi šampiņjoni - 200 gr. makaroni (spirāles) - 2 burkāni - diedzētas pupiņas - 1 sarkanā paprika - 1 zaļā paprika - sojas mērce - eļļa cepšanai
Salmiņos sagriež papriku un burkānus, ber uz pannas, nedaudz apcep, tad pievieno sauju diedzētas pupiņas un atsevišķi apceptus šampiņjonus, ...
40 minutos
Vistas – cūkgaļas šķiņķa rullīši mērcē ar ceptiem šampiņjoniem
- 8 vistas filejas šķēles - 150 gr. cūkgaļas šķiņķis - 200 gr. svaigi šampiņjoni - 1 sīpols - 1 tomāts - 1 burkāns - 1 zaļā paprika - 2 olas - 1glāze sarkanais vīns - 1 glāze ūdens - eļļa, milti, sāls, pipari - zaļumi
Sagriež plānās šķēlēs vistas fileju un šķiņķi, iepiparo un apsāla, noklāj vistas filejas sķēli, virsū uzliek šķiņķa šķēli un sarullē, saspra...
60 minutos
Vistas salāti ar rozā mērci
- divi vistas filejas gabali - vidēji liels tomāts - avokādo - salātu lapas - kečups - majonēze - pikanti čipši - tobasko mērce - citrons vai citrona sula - zaļās olīves (bez kauliņiem) - sāls, pipari, eļļa cepšanai
Apsāla un iepiparo fileju un liek uz pannas sakarsētā eļļā cept. Tikmēr sagriež avokado un aplaista ar citrona sulu, lai tas nepaliek tumšs,...
60 minutos
Vistas filejas sacepums
- 4 vistas filejas - ½ glāze rīvmaize - ½ glāze rīvēts siers - ¼ glāze piens - 2 olas - 1 karote sinepes - sāls, pipari - 4 vidēji lieli vārīti kartupeļi - 1 ½ glāze krējums - 1 bundžiņa sagrieztu konservēto šampiņjonu - sāls, pipari, eļļa cepšanai
Sajauc sieru ar rīvmaizi, atsevišķā traukā salej pienu, pievieno vienu olu, sinepes, sāli, piparus un ar slotiņu sakuļ, tajā iemērc fileju, ...
60 minutos
Folijā cepts lasis ar diļļu mērci
- lasis 700 gr - sviests - estragons (1 ēdamkarote) - citrona sula (1 citrons) - baltvīns - pipari - majonēze - svaigas dilles
Sagatavo tik daudz folijas gabalu, cik ir laša gabalu. Katru folijas gabalu iesmērē ar sviestu, uz tā uzliek lasi. Lasim uzber sausu estrago...
40 minutos
Kartupeļu biezeņa un zivju sacepums
- saldēta zivju fileja, ap 1 kg - kartupeļi 1-1,5 kg - siers 200 g - piens 150 ml - sviests 50 g - zaļumi - ingvers - milti - eļļa - garšvielas
Zivju fileju atsaldē, sagriež mazos gabaliņos un ierīvē ar garšvielu un sāls maisījumu. Nomizo kartupeļus un liek vārīties. 100 minutos