Izejvielas un to daudzums:
Sarkanajai mērcei:
- apmēram 0.5 kg maltas liellopu gaļas,
- 1 liels sīpols,
- 1 ķiploku daiviņa,
- malti melnie pipari/sāls pēc garšas,
- baziliks (var būt kaltētais- bet obligāti- tas piedod to īpašo garšu),
- apmēram 2-3 bundžas tomātu savā sulā,
- mazliet sarkanais vīns.
Baltai mērcei:
- piens apmēram 0.5 l ,
- apmēram 4 ēd. karotes milti,
- sviests,
- sāls/pipari pēc garšas,
- sarīvēts muskatrieksts,
- lauru lapa,
- ķiploks,
- parmas siers sarīvēts.
Pagatavošanas process:
Tātad:
Katliņā ielej pienu, ieliek lauru lapu, piparus veselus un ķiploku daiviņu - uz lēnas uguns sildi (lai garšas savelkas)-izmaisa ik pa laikam, lai nepiedeg.
Tikmēr:
apcepam sagrieztus sīpolus, sasmalcinātu ķiploku, līdz paliek mīksti. Pieliek gaļu, ar dakšiņu arī sasmalcina, lai nav lieli gabali. Pieber baziliku (var neskopoties) es arī oregano mazliet pieberu un pētersīļus.Kad gaļa smuki apcepusies (t.i. nav vairs sarkana ) tad pielej tomātus. Pielej mazliet vīnu, sāli, piparus, tējkaroti cukura un kādu stundiņu uz lēnas uguns sutina.
Pa to laiku sagatavo balto mērci: Katliņā izkausē sviestu ( starp citu var arī bez sviesta, vismaz liesāk sanāk :) - izmēģināju - ar garšīgi), ieber miltus un izmaisa izkarsējot, tad lēnām sāk liet klāt pienu (kas visu laiku lēni karsējies un vilcies ar garšu), visu laiku maisot ar slotiņu, lai nesaiet kunkuļos, mērcei būtu jāpaliek biezākai ar laiku, tad pieliek sāli, maltos piparus, ierīvē mazliet muskatriekstu. Galvenais, ali šī mērce nesanāk bieza, jo tad lazaņja nav tik ņamīgi sulīga.
Nu tā- tad ņem to trauku - apakšējo kārtā liekam sarkano mērci, ņemam lazaņjas plāksnītes, liekam vienā kārtā, lai nosedz, tad ņem balto mērci- lai nosedz plāksnītes, atkal liek plāksnītes un atkal sarkano mērci- tā atkārto, līdz trauks gandrīz pilns. Ideālā variantā - baltā mērce kā pēdēja (pa vairs neliek plāksnītes)un tai virsū uzber sarīvēto sieru ( cik nu sirds kāro). Cepeškrāsnī uz 200 grādiem apmēram 30 minūtes.
Pagatavošanas laiks minūtēs: 90