Izejvielas un to daudzums:
SASTĀVS MĪKLAI:
- 3 gl. miltu (Dobeles dzirnavnieks)
- 5 olu dzeltenumi
- 2 tējk. bez kaudzes cepamā pulv.
- šķipsna sāls
- 250 g. margarīna (vai 200g. sviesta)
SASTĀVS BIEZPIENA MASAI:
- 1 kg. biezpiena
- 3 veselas olas
- 1 gl. pūdercukura
- 1/2 sviesta
- 1 pac. vaniļas pudiņa (Dr.Ouetker)
- 1 citrons
SASTĀVS PAPILDUS KĀRTAI:
- 5 olu baltumi
- 2 ēd.k. sausa ķīseļa (dzērveņu) ("Aloja")
- 3 ēd.k. ar kaudzi cukura
- 1 lielā bundža persiku pusītes sīrupā vai arī, ja patīk lielā bundža ananāsu sīrupā
Pagatavošanas process:
PAGATAVOŠANA MĪKLAI:
Visas sastāvdaļas samaisīt un kārtīgi samīcīt līdz sanāk smilšu mīkla (no sākuma bus drumstalas, tam tā jābūt, jāmīca tikmēr kamēr no mīklas var izveidot "bumbu". To sadala 2 daļās, katru ietin pārtikas plēvē un ieliek saldētavā uz ~ 2 stundām.
PAGATAVOŠANA BIEZPIENA MASAI:
Biezpienu izmalt 2x caur gaļas mašīnu, sviestu izkausēt, atdzesēt un pievienot biezpienam, samaisīt, tad pievienot olu dzeltenumus, pūdercukuru, pudiņu (sausā veidā), norīvēt miziņu no citrona un izspiest sulu, pievienot to biezpienam, visu kopā samaisīt, tad sakult olu baltumus ar šķipsniņu sāls un iemaisīt biezpiena masā.
PAGATAVOŠANA PAPILDUS KĀRTAI:
Olu baltumus sakult ar šķipsniņu sāls un, kad baltumi sakulti stingrās putās, pievieno cukuru un ķīseli u turpina putot līdz masa kļūst viendabīga.
SAGATAVOŠANA CEPŠANAI:
Formu izklāj ar cepamo papīru, uz rupjās dārzeņu rīves sarīvē vienu daļu mīklas, izlīdzina, lai veidotos pamatne. Uz tās lej biezpiena masu un izlīdzina, uz biezpiena kārto persiku šķēlītes (pusītes sagriež plānāk) vai arī ananāsu gredzenus. Uz augļiem izlej olu baltumus un virsmu izlīdzina, uz olu baltumiem sarīvē otro daļu mīklas, lai mīkla pārklātu olu baltumus.
Cep 200C ~ 1 stundu, gatavību pārbaudot ar kociņu., kad sauss, tad kūka gatava. Uzreiz no cepeškrāsns ārā neņem, bet atstāj mazliet padzist.
Kad atdzisusi, tad apkaisa ar pūdercukuru.
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Šī ir viena no tradicionālajām poļu receptēm.