Izejvielas un to daudzums:
- 2~3 kg ķirbis
Marinādei:
- 1 l ūdens
- 200gr. cukurs
- 10 gr. citronskābe
- 10 krustnagliņas
- kanēļa miziņa
Pagatavošanas process:
Pagatavo marinādi:
Katlā ielej ūdeni, uzvāra, pievieno cukuru, citronskābi, krustnagliņas, kanēli. Visu maisot uzvāra. Marinādi liek atdzesēties.
Sagriež ķirbi gabaliņos, liek traukā, pārlej ar atdzesēto marinādi. Nosedz trauku un atstāj uz nakti. Marināde var neapsegt visus ķirbjus, apsegt vairāk par pusi, jo tie sulosies un līdz nākamai dienai šķidrums būs pietiekams.
Nākamā dienā ķirbīšus ar marinādi liek vārīties uz lēnas uguns, bet neuzvāra - silda līdz parādās mazie burbulīši, ķirbju gabaliņi paliek caurspīdīgāki. Neuzvāra. Ņem nost, apsedz ar vāku, liek atdzesēties. Dzesējoties tie vēl turpinās savu gatavošanās procesu.
Servē atsevišķā traukā svētku mielasta galdā.
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Manas vecmammas recepte. Bērnībā saldie ķirbīši man bija viens no gardajiem ēdieniem.
Marinādei var likt vairāk cukuru līdz 400gr., ja vēlas saldākus.
Ķirbji arī ir dažādi - gan cietāki, gan miltaināki, bet ar šo recepti tie neizjuks (ja vien neuzvārīsiet).
Šādi marinēti ķirbji vienmēr ātri apēdās, var uzglabāt slēgtā burciņā ledusskapī pāris dienas (neesmu mēģinājusi šādi konservēt ziemai, nezinu iznākumu. Nav bijis nepieciešams, jo pašu ķirbi var uzglabāt pagrabā visu ziemu un pagatavot ķirbīšus marinādē, kad vien vēlas.)