Izejvielas un to daudzums:
- 1 l piens
- 1 pac. raugs, 100 g
- 1 pac. Eve margarīns, 500 g
- 2 kg milti
- 3 ēd.k. cukurs
- 1 tējk. sāls
- nedaudz eļļa mīcot
Pagatavošanas process:
Lielajā bļodā izkausē margarīnu, pievieno siltu pienu ar cukuru un sāli, atdzīvinātu raugu (iepriekš saspaida ar dakšiņu bļodinā, pievieno kādu karoti cukuru un pienu., uzkaisa miltiņus un patur brīdi siltumā, līdz šūmējas), tad ar koka karoti iemaisa iesijātus miltus, beigās visu čakli samīca ar rokām, uzpilinot pa brīdim nedaudz eļļu mīkstumam. Mīklu liek uz galda, sadala 16 bumbiņās, liek ledusskapī. Pēc kāda laiciņa, kamēr iekur plīti, ~ kādas pusstundas ~ sāk veidot pīrādziņus, mīklas bumbu izrullē apaļu, sagriež 8 daļās, katrā liek pildījumu platajā galā - sāļajiem saceptu žāvētu gaļu un speķīti ar sīpoliem, pipariem, ķimenēm; saldajiem ābola šķēlīti, piciņu krējuma, cukuru sajauktu ar kanēli, magones .. u.c. variācijas var būt. Pildījumu nežēloju, lai nav jāmeklē pīrādziņos. Sarullē pīrādziņus, ar otiņu pārvelk ar sakultu olu, sāļiem uzkaisa ķimenītes, saladajiem - magones. Liek cepeškrāsnī cepties, apgrozot pannu.
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Laika gaitā no pieredzes.