Ielogoties
Reklāma

Mājās cepta saldskābmaize

Informācija
Autors: jokoono
Visas receptes, ko publicēja jokoono
Recepte publicēta: 29/12/2010 08:47
Recepte lasīta 12268 reizes
Recepte saglabāta favorītos 9 reizes
Komentāri: 1
Izejvielas un to daudzums:
Stāstīšu vienkāršā valodā kā es daru. Ja saku krūze, tad domāta parastā ~ 200 gr, no kuras dzeru kafiju parasti:-}
Kas būs vajadzīgs:
- 1 krūze rudzu milti. Nav visur dabūjami, es nopirku Bērnu pasaules Rimi.
- 1 kg kviešu milti(parasti paliek kāda glāze pāri.
- puskrūze cukurs
- 1/2 tējkarote citronskābe
- 1/2 tējkarote sāls
- 1/2 paciņa slapjā rauga. Provēju ar sauso, man nesanāca labi.
- 2 ēdamkarotes applaucētas ķimenes
Pagatavošanas process:
Process:
Uzvāru ūdeni. Ieberu rudzu miltus kādā bļodiņā un uzleju 1 krūzi verdoša ūdens, samaisu.
Virs bļodas uzlieku duršlaku un tur ieberu 3 krūzes kviešu miltus, iesijāju bļodā. Tur ieberu sāli, citronskābi. Pielieku slapjos rudzu miltus. Slapjo raugu saberžu ar cukuru, pielieku drusku cukura un drusku miltu, drusku silta ūdens, lai cukurs izkūst, ilgi maisu, kamēr veidojas viendabīga masa(to var darīt, kamēr otrs sijā miltus. Visu to pielieku bļodā, kur jau milti utt. Visu mīcu, ilgi.
Tad lieku rūgt stundu.
Kad pagājusi stunda, piesijāju vēl 3 krūzes kviešu miltus, mīcu. varbūt liekas, ka par sausu mīkla, jo principā ūdens ir tikai tā krūze karstā, ko uzgāza rudzu miltiem un apmēram 50 gr, ko uzlēja, kad šķīdināja raugu un drusku, kad applaucēju ķimenes, bet ir ok. Liek rūgt otro reizi atkal stundu.
Kad pagājusi otrā stunda, vairs neko klāt nelieku, tikai izveido smuku kukulīti, uzliek uz pannas(apakšā milti pabērti(vasarā var kļavu lapas) un atkal atstāj uz ~ stundu, lai uzceļās. Es neturēju veselu stundu, jo tāpat sanāca 2x lielāks, bet tā ir receptē.
Tad šauju gāzes plītī uz 200 grādiem apmēram 40 min, skatos, lai ir smuki brūna virsiņa.
Apakšā vajag bļodu ar ūdeni, lai neapkalst maizīte, es kādas 10 min. pirms gatavības to bļodu izņēmu ārā, tad palika brūnāka maizīte.
Kad liekas, ka gatavs, iebāžu sērkociņu, lai redz, ka izcepusies.
Izņemu ārā un ar slapjām rokām kārtīgi appaijāju virspusīti. lai nav miltaina, pat ar dvietīti notīrīju, tad atkal slapunāju, nu tā, lai smuka tā virsiņa. Tad maizīti aptin ar dvielīti un uzliek kādu siltu segu, lai lēnām atdziest.

Pagatavošanas laiks minūtēs: 240

0 cilvēkiem patīk šī recepte
Komentāri (1)
mazaisiisais | 12/01/2011 20:23
Nenoslinko, pievieno glāzi dažādu sēklu - linsēklas, saulespuķes, ķimenes, sezams, ķirbju sēklas...
Miltus var variēt: rudzu, kviešu, maizes (Polijā dabūjami)... sanāks arī rupjmaize...
Pašlaik mēs izmantojam tikai tehniskās sīkdatnes (cookies), lai nodrošinātu pareizu vietnes darbību. Vairāk informācijas