Izejvielas un to daudzums:
Mīklai:
- 1 l piena
- 30 gr. rauga
- 1 ēdamkarote cukura
- naža gals sāls
- 1 ēdamkarote eļļas
- ap 2 kg miltu
Pildījumam:
- 3 tējkarotes magoņu
- 8 tējkarotes cukura
- 1/2 tējkarote kanēļa
- 50 gr. sviesta
- 200 ml brūkleņu ievārījuma
Apsmērēšanai: 1 ola
Plātes eļļošana: eļļa un manna
Pagatavošanas process:
Raugu apber ar cukura karoti un ļauj uzbriest. Kad parādās putiņas pielej siltu/ ne karstu / pienu un eļļu ar sāli. Izmaisa. Ber lēnām miltus maisot tik tālu ka mīkla nelīp pie rokām. Kārtīgi izmīca. noliek siltā vietā rūgt. Kad ir mīkla pacēlusies, viņu apmīca, lai gaiss iziet un gatavojas cepšanai. Sāk sildīt krāsni un plātes. Ņem 1/4 daļu mīklas, liek uz līdzenas virsmas, kas ir apbērta ar miltiem/ miltu daudz nevajag un lai viņi ir vienādā kārtā/, veltē līdz iegūst 0.5 cm biezu lielu ’’pankūku’’. Apsmērē ’’pankūku’’ ar sviestu un pārkaisa vienmērīgā slāni ar magoņu + cukura maisījumu. Sarullē ’’pankūku’’ tādā kā pagalē. Griež ar nazi apmēram 1 vai 1,5 cm biezas ripiņas un kārto ieeļļotā plātē. Plāti eļļo ar eļļu un pabērt ar mannu, tad vieglāk ņemt nost bulciņas. pirms likšanas krāsnī katru bulciņu apsmērē ar sakultu olu. Cep krāsnī apmēram 10-15 min pie 180 temperatūras /bulciņām ir jābūt gaiši brūnām gan no apakšas, gan no augšas/. Tāpat cep ar kanēli un brūkleņu ievārīju, bet ar ievārījums vajag pēdējās, jo viņš tek.
Pagatavošanas laiks minūtēs: 90
Papildus informācija par šo ēdienu vai tā vēsture:
Sanāk ap 60 bulciņām un pāris plātsmaizes, jo es labāk cepu ievārījumplātsmaizi nekā bulciņas. Vēl var izmantos biezpienu / biezpiens + cukurs + kanēlis + ola/ vai āboli, kas sagriezti šķēles un pārlieti ar saldo mērci / cukurs + vanlīncuklurs + ola + krējums /. Var nopirkt gatavu rauga mīklu nevis taisīt pašiem. :)
Viss aizņem apmēram 1-1.5 stundas rūgšanas un stundu cepšanas.