Sēņu uzturvērtība ir neapšaubāmi respektējama, atzīst diētas ārste Lolita Neimane. Pēc speciālistu atzinuma, sēnes ir līdzvērtīgas dārzeņiem — tas ir produkts ar mazu kaloriju daudzumu, kas pārsvarā sastāv no ūdens un satur pavisam nedaudz tauku un ogļhidrātu. Vidēji 100 g svaigu sēņu satur 10–35 kcal, viens kilograms ap 200–500 kcal.
Sēnēs ir ļoti daudz olbaltumvielu (trifelēs — 5,5 g, baravikās — 3,9 g, austersēnēs — 2,4 g). Tās satur arī minerālvielas (īpaši minams kālijs un fosfors), vitamīnus un citas noderīgas vielas. Turklāt vairākus vitamīnus, piemēram, Bv B2, B6, D un H, jūs citos pārtikas produktos atradīsiet pavisam maz vai neatradīsiet nemaz. Vienīgais mīnuss — sēnes satur arī hitīnu, kas apgrūtina to sagremošanu. Arī sēņu olbaltumvielas un lielais šķiedrvielu daudzums organismam nav tik viegli pārstrādājami. Tāpēc sēņu ēdienus, īpaši, ja tie ir trekni pagatavoti, iesaka ēst dienas pirmajā pusē un aicina būt piesardzīgiem cilvēkiem ar gremošanas sistēmas traucējumiem, kā arī nieru un aknu problēmām.
0
0